Categorieën
lyriek

Poésie sonore in Brussel

HENRI CHOPIN

film screening – live performance

Sam | Zat | Sat 15.12.2007 20:00

Palais des Beaux-Arts | Paleis voor Schone Kunsten | Centre for Fine Arts

Photo Joachim Montessuis

Films Pêche de nuit (1963), L’énergie du sommeil (1965) and more tbc
Live performance Henri Chopin

Henri Chopin (Parijs, 1922) is een levende legende. Hij is de uitvinder van wat hij poésie sonore noemde. De voorbije vijftig jaar maakte hij talloze opnames en publiceerde hij onophoudelijk. Centraal staat zijn verdediging van de elektronische verkenning van de stem en het lichaam. Hij maakt daarvoor systematisch gebruik van microfoons, taperecorders, mengpanelen en versterkers. Met deze instrumenten maakt hij opnames van de klankwereld van zijn eigen stem en lichaam die hij vervolgens wijzigt en versterkt…

“Chopin verkent een terra incognita, een taaloverschrijdende infra- of ultrapoëzie van de zuivere energie. Hij creëert ’s werelds allereerste poëzie van het lichaam” (Michel Giroud). Als eersterangs figuur in de 20e-eeuwse avant-garde heeft Chopin opnames gemaakt, veel geschreven en gepubliceerd. Hij heeft ook krachtige live optredens verzorgd…

Minder bekend is dat hij bovendien enkele films ge(co)regisseerd heeft. Tijdens deze avond vertonen we onder meer Pêche de nuit (1963) en L’énergie du sommeil (1965) aan de hand van recent gerestaureerde kopieën. Nadien volgt een live performance van de kunstenaar.

>> Plus d’info | Meer info | More information

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.