Categorieën
Kathedraalse Leer Links - publicaties

CHU extra

Grote vreugde is mijn deel want de laatste tijd ontdek ik meer en meer bevestigingen en wetenschappelijke ondersteuning voor mijn verwaarloosde theorieën omtrent de fictionaliteit van het Zijn en mijn vooralsnog fictieve Gignomenologie, de Bewegingsleer van mijn al even fictieve Neue Kathedrale des erotischen Elends.

Zo stuitte ik recent op het werk van Stephen E. Robbins.

Robbins is een Vietnam veteraan met een PHD in Psychologie en Educatieve Psychologie en een gediplomeerd computerwetenschapper met een commerciële loopbaan in een verantwoordelijke functie. Geen loslopend dichtertje zoals ik dus.
Sinds 2015 bouwt Robbins naarstig verder op zijn bevindingen o.m. met een m.i. erg educatief waardevolle serie video’s op You Tube.

Het lijkt u misschien een ver-van-mijn-bed show maar deze hypothesen hebben m.i. verregaande implicaties op alle onderzoeksterreinen, vandaar ook dat ik er hier een ‘extra’ post aan wou wijden.

Ik liet – voor de afwisseling, het hoeft niet altijd ChatGPT te zijn – Claude van Anthropic via Poe.com een artikel van Robbins lezen en vroeg hen om deze introductie te schrijven.

Waarover gaat het?

Het harde probleem van waarneming

Een van de grote mysteries in de filosofie van de geest is wat wel het ‘harde probleem’ van waarneming wordt genoemd. Het harde probleem verwijst naar de vraag hoe bewuste ervaring, of qualia, kan voortkomen uit fysieke processen in de hersenen. Stel je voor dat je koffie ziet – hoe kan dat bruine, warme gevoel van de koffie ontstaan alleen uit neuronen die signalen afvuren? Dit is het harde probleem: hoe verklaart een fysiek systeem zoals de hersenen de rijkdom en subjectiviteit van bewuste ervaring?

Bergson had een unieke oplossing

Volgens psycholoog en theoreticus Stephen E. Robbins heeft de Franse filosoof Henri Bergson, die leefde van 1859 tot 1941, een unieke oplossing gehad voor dit harde probleem. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, erkende Bergson het universum als een soort holografisch veld. Volgens Bergson fungeren de hersenen als een reconstructieve golf die door dit veld beweegt en zo een deel van het verleden kan specificeren. Op deze manier kan een beeld van de externe wereld ontstaan, in plaats van alleen maar een beeld ‘in het hoofd’.

Robbins legt uit hoe Bergsons theorie raakvlakken heeft met holografie en de werken van latere denkers als J.J. Gibson. Hij betoogt overtuigend dat Bergson een directe realistische en unieke oplossing had voor het harde probleem, maar dat deze onterecht wordt genegeerd.

Meer informatie

Wie geïnteresseerd is in Bergson s oplossing voor het harde probleem, wordt uitgenodigd om de YouTube-videoserie van Stephen E. Robbins hierover te bekijken. Daarin wordt Bergson’s theorie uitgebreid en begrijpelijk toegelicht. Misschien herbergt de vergeten filosofie van Bergson de sleutel tot een beter begrip van bewustzijn en waarneming.

links:

  • website van Stephen E. Robbins: http://www.stephenerobbins.com/ 1de website heeft geen SSL, negeer de waarschuwing want er is geen ‘gevaar’. Het irriteert mij mateloos hoe vele sites omwille van dit pietluttig technisch mankement door Google worden geflagd als ‘gevaarlijk’. *zucht*
  • Stephen E. Robbins op Academia.edu: https://independent.academia.edu/StephenRobbins1
  • You Tube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCkj-ob9OuaMhRIDqfvnBxoQ

chatlink

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Noten[+]

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.