
454 – leugens weerleggen maakt leugenaars groot
hexigram 4 – 蒙 (méng) – “Verhullen”
invoer
Harusmuze 157: de eenvoud gebeurt ingewikkeld in de dingen, hoe anders kan de eenvoud eenvoud zijn?
PoH #1: “In seed time learn, in harvest teach, in winter enjoy”.
commentaar
‘de vis is de boet niet weerd’.1het sop is de kool niet waard
de publieke leugen is een misleiding van iemand die zich koste wat kost wil inschrijven in de heersende fictie om daar persoonlijk voordeel uit te halen.
de enige betekenis van die woorden is een smeekbede van een armzielig individu: “ik hou vast aan mijn persoonlijk voordeel ten koste van de waarheid die ik ken”.
er is een verschil tussen de publieke leugen en de leugen op persoonlijk relationeel vlak, maar beiden hebben waarschijnlijk dit gemeen: van het ogenblik dat je zeker weet dat iemand liegt, ken je zijn/haar zwakte al. meer hoef je niet te weten. als je niet zeker bent, vraag je jezelf beter af wat je hebt aan iemand die je niet vertrouwt.
de energie die je spendeert aan het weerleggen van een publieke leugen is hoe dan ook beter gespendeerd aan het uitbouwen van je eigen waarheid.
de betrapte leugenaar, of het nu een echte leugen of een vermeende leugen betreft, moet zichzelf maar verdedigen want men vertrouwt hem evident niet meer.
gebeurt dat niet en wordt de leugen of het smoesje aanvaard, dan is dat maar zo. hoe meer de heersende fictie zich laat paaien met leugens, hoe sneller ze vergaat. en/of hoe minder ze voor jou kan betekenen.
geef hieronder uw eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze.
die wordt dan meegenomen in de volgende Omwenteling 2alle teksten van de NKdeE worden in lussen van herschrijfprogramma’s opgenomen. zo’n revisie/herschrijving noemen we in de Gignomenologie een Omwenteling
vermeld uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt niet publiek gemaakt)
vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst
de HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakel, het Beginsel van een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
Noten