Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #433

’t narrenschip brengt geen vangst op het droge

22B63

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

433 – ’t narrenschip brengt geen vangst op het droge

hexagram 52 (gèn) – “stilstand”

Geheugendeun: “Kun kan je kalmte doen kunnen

invoer

https://dirkvekemans.be/2018/07/02/harusmuze-15/

commentaar dv@YHb

Het Fregat van de Vrije Lyriek wordt aangedreven door onomatopeeën uit de verzen van Poeshkin.

De NKdeE is een programma, je kan niets ervan hebben, programma’s worden gemaakt om er iets mee te doen.

Elke gave is een opgave, een prompt.
De NKdeE is een gift, het wordt u gegeven door middel van mijn onbestaande aanwezigheid, mijn onbeduidende onverschil.


In 1996, ten tijde van Leuven Per Vers, dacht ik nog dat er nog wel genoeg ‘literatuur’ restte in onze ‘cultuur’ om een relevante auteurspraktijk uit te bouwen. Ik heb mijzelf zien uitzweren uit die ijdele hoop.

Het was lelijk, bij momenten niet om aan te zien. Tja. Spijt en schaamte.

Pas in 2017 kon ik mijzelf overtuigen om resoluut te kiezen voor de weg van de autonome omkadering middels aangehouden routines van auteurshandelingen, de zgn. ‘schrijfprogramma’s’ van mijn Nieuwe Kathedraal van de erotische Ellende, een doorgerotte en sterk gepersonaliseerde versie van de praktijk van Kurt Schwitters.

Los en onderhand ook meer en meer weg van het lauwe gewauwel in het wereldvreemde restplasje van de letteren, probeerde en probeer ik bruikbare routines te verzinnen die samen tot een responsieve virtuele ‘cultuur’ te komen, eerder in biologische zin dan, dat van een hoog-technologisch maar terzelfdertijd warm en manueel beheersbaar nest waarin je als creatieveling kan gedijen, om zo toch nog een vorm van resistente overlevering in stand te houden.

Ik maak en maakte mij een leefbare om-wereld, want de werelden die mij aangeboden werden vond ik maar niks. Het was oogverblindend daarbuiten, maar ik kon er niet leven.
Dan maar zo.

Het is een onmogelijk werk dat sowieso onaf is, een organisch groeisel dat de auteur ervan zelf regelmatig overwoekerd heeft, op de rand van de afgrond gebracht, verheerlijkt en vernederd, gered en tot wanhoop gedreven. Het is een schatje, mijn ‘kathedraal.

Het kán ook niet ‘lukken’, in de zin dan dat ik mijn werk tot een goed einde zou kunnen brengen, want het is een autonome dynamiek die causaal wel gestuurd wordt door mijn behoeftes, maar waar ik zelf verder weinig controle over heb omdat ik zelf als ‘embedded’ auteur het programma dien te volgen. Overgave, anders werkt het niet.

De coherentie van de programmatie dient behouden te blijven, anders werkt het ‘OS’ niet meer en dan is het ook uit met enig auteurschap in het bij elkaar geploeterde nest waarin ik probeer te overleven.

Met een lachwekkend ambitieuse metafoor kan je stellen dat de NKdeE een soort Second Life voor auteurs is, een literair/grafisch/sonoor Metaverse in de kiem. Maar het werkt dus wel, die Verse van mij.

Ik heb het zaadje geplant in 2004, het is toch al uitgegroeid als een aardige monstruositeit, on- en offline. een aardige puinhoop, een lekker hete brij waar iedereen behoedzaam rond loopt.

Of er ooit iemand iets aan hebben zal blijft zeer twijfelachtig. Ik beleef het als auteur samen met u, in dezelfde status van lezer.

Het enige verschil in status tussen mij als auteur en u als lezer is dat ik geheel afhankelijk ben van het programma en u geheel vrij bent om de uitvoer ervan te negeren. Die keuze heb ik niet.

rev. dv@CIC

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 52 – 艮

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.