Categorieën
Délie Grafiek Harusmuze

Harusmuze # 143

buig de leegte om het gestolde door te laten

143 – buig de leegte om het gestolde door te laten

hexagram 60  (jié) –  “Onderverdelen”

input:

commentaar

soms moet je je in bochten wringen om het gestolde, het al te dogmatische in  de ‘verwerkte’ ervaringen door te laten.

scève

Le souvenir, ame de ma pensée,
Me ravit tant en son illusif songe,
Que, n’en estant la memoyre offensée,
Je me nourris de si doulce mensonge.
Or quand l’ardeur, qui pour elle me ronge,
Contre l’esprit sommeillant se hazarde,
Soubdainement qu’il s’en peult donner garde,
Ou qu’il se sent de ses flammes grevé,
En mon penser soubdain il te regarde,
Comme au desert son Serpent eslevé.

Serpent eslevé : trope in de Renaissance > Num 21:6-9 en II Koningen 18:4 zij die gebeten door de slangen van de plaag het bronzen Serpent van Mozes aanschouwden werden van het gif genezen. het gebruik hier kan betekenisvol zijn gezien de idolatrie van Délie hier in verband wordt gebracht met de vernietiging van een verafgood fabricaat.

de tegenstelling souvenir (herinnering) – memoyre (geheugen) is zeer interessant ook : het herinneren is mensonge omdat het een beleving is die niet echt is maar ze is niet strijdig met het geheugen van wat er daadwerkelijk gebeurde –
’t is een moeilijke deze, diepe meditatie: de geïdealiseerde, door alchemie gezuiverde koperen slang als wapen tegen de gifslang werkt zoals de bewuste herinnering het gebeurde uitzuivert tot pure memoire die dan wapen wordt tegen het branden van het verlangen: het verlangen wapent zich tegen zichzelf in een hogere recursie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.