Categorieën
lyriek

butterfly effect

voor m.g.

spajeHonduras

In de storm waarvan ik oog ben, stille
Kern van het gebeuren, mijn vlakke hand
Op het hout van de tafel, de kille
Diepte in mijn blik, mijn ledig land
Dat raast om mij, in zichzelf verzandt,
In de hel die ik aanricht in uw lijf
In het gemis waarin ik staande blijf
In de daad die aan mijn woord ontgaat staat
Strak & klaar jouw naam paraat, & ik wrijf
Jouw letters open tot hun vlinderstaat.

DAPHNE (werktitel) is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.