Categorieën
LAIS lyriek

nu

voor t.k.

eloge_writing

In de pit van dit wit volstrekt het niets
Dat ik ben, zich volkomen, uitgeklaard,
Ontdaan van mijn obsessie met het iets
Dat jij niet bent, & alles openbaart
Zich in het eindeloze, onverklaard.
  In het git van dit zwart verhardt mijn ik
Zich tot een grijpen naar de laatste snik:
Niets wordt zo materie, materiaal.
Ik geef jou nu dit niets & in één blik
Zien wij de stille pracht van onze taal.

DAPHNE (voorheen DIANA)  is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.