Categorieën
LAIS lyriek

weg

daphne_apollo2

Op het reine pad van jouw afwezigheid
Herken ik elke karteling, hoe jij
Niet bent waar ik besta, hoe jij wegglijdt
Van het vaste rondom mij, & hoe wij
Ontstaan volledig aan het niets voorbij.
O neem vannacht mijn beide handen vast,
Lieveling,  voel hoe alles aan ons past
Als ons in ons, rivier van het bestaan
Weg die weg is, water dat water wast,
Het eindeloze in elkaar vergaan.

DIANA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.