Categorieën
LAIS

visioen van het ik

Ik proef de smaak van slavernij in wijn
Ik ruik de lijkengeur in elk product
Ik voel de honger, de vretende pijn,
Hun tere ziel met lijden diep bedrukt:
& Dan wordt mij de tong nog uitgerukt.
  Ik word aan ons gelijk, ik zie de strijd,
Ik ontdoe mij van het zijn & de tijd,
Ik zoek het diepe op, het zwart vindt mij,
Ik braak de schoonheid uit, als een verwijt:
  Het zat in mij, u keek, u zat erbij.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.