Categorieën
LAIS

ken uzelf

Het is in het gemis dat ik mij vind
& Aan ontbreken blijf ik eeuwig trouw,
Zoals de zon dieprood de dag begint,
Zoals mijn wilskracht steeds weer strandt in jou:
Zo ben jij de maan, schijn waaraan ik sjouw,
Maantrekker op een veld gebroken glas,
Wiel in het niets dat nooit & nergens was,
Bloedend rund, het slagersmes in de rug:
Als ik verdwijn word ik weer wat ik was,
Als ik sterf krijg ik mijn leven terug.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.