Categorieën
LAIS

troost

Elk uur dat ik alhier tot mij verduur
Elke seconde dat ik mij word,
Hier, gevangen in de nood van de duur,
Elk ogenblik,  niets, waarin ik mij stort,
Zegt wat ik ben, naam voor wat er mij schort:
Elke adem in, alle adem uit, stilstand
In beweging, hint, afwijkende hand
Vertraging van de schande, zegen, huid
Die zich om de leugen spant, het verband
Is lopende tijd, gebrek aan geluid.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.