Categorieën
LAIS

bas, very paris bas

Ik leef niet in de treurnis van uw dal
Ik heb met u gedaan, u is af, al
Wat ik niet langer kennen wil, getal
Van uw berekening, ik ben, ik zal
Verdoen ons tot beslecht & vreemd heelal.
Ik voel elke nacht de tijd van uw nijd
Ik snuif uw verraad, u ruikt er mijn spijt,
Waar u komen wou, in de hel van uw schoen,
Uw genot bepaald door hoezeer ik lijd,
U bent niet iemand, u was ergens, toen.

 

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.