Categorieën
LAIS

hand

Mijn hand is klaarte op jouw reine huid
Mijn woord bezweert  het bestaande verband,
Het is droef: er is een in, er is uit:
Er is die droefenis over het land,
Van schaarste datum, beschreven als klant.
Mijn hand is erg stil, een hemels geluid,
Het wrijft jou niets aan, jij komt er wel uit.
Mijn woord is al dood, dit schrijven loopt mank,
Ik weet dat ik sterf, die dag steekt er uit
Ik leef er naartoe, mijn adem is stank.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.