Categorieën
LAIS

nomen est omen

De wind in jouw haar toen ik jou had, jij,
Het gemis aan mijn zij, het donkere,
Zwart van het vervlochtene, jij in mij,
& Het waaien doorheen het hunkeren
De lucht die door de gaten wil kirren,
Kwetsuren, tijd in de pels van de nerts,
Aders van goud in het loodzware erts,
Loopbaan van mijn vingers langs jouw lichaam,
Vertedering, haaks op het rake, merz
Die ik nagel in mij, dit schrift, mijn naam.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.