Categorieën
Lopende zaken

Rwagasore

Binnen enkele weken in het exact vijftig jaar geleden dat Burundi onafhankelijk werd. Eén van de prominente personen, die geijverd heeft voor deze onafhankelijkheid, was prins Louis Rwagasore, de zoon van de toenmalige koning Mwambutsa. Weinigen weten echter wie Rwagasore juist was, waar hij voor stond en wat zijn politieke en economische visie was voor een Burundi dat vanaf 1 juli 1962 opnieuw de touwtjes in handen kreeg. Zelf, heeft hij die onafhankelijkheid nooit gezien, want enkele maanden voordien, net na zijn aantreden als eerste minister, is hij vermoord. Eén van de eerste politieke afrekeningen die het land jarenlang in etnische rivaliteiten heeft gestort. Een complot dat, vijftig jaar na datum, nog steeds lijkt op een Griekse tragedie.

La Benevolencija maakte een documentaire over het leven van Rwagasore, de “held van de Burundese onafhankelijkheid”, die binnenkort uitgebreid te zien valt in Burundi en wellicht ook op enkele internationale filmfestivals. Meer info : www.rwagasore.com    

Facebook pagina: http://www.facebook.com/rwagasore01

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.