Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #33

ploeter in het purper maar duld geen schuld

33 – ploeter in het purper maar duld geen schuld

hexagram 21 噬嗑 (shì kè) – “Doorknagen”

de HARUSMUZE is een eigentijds orakel, een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

commentaar

iedereen maakt uiteindelijk zijn eigen ploeterbad aan, met een unieke tint van het purperen leed, maar weiger het oordeel van de ander over wat je hebt aangericht. spijt is gezond en dat kan je best duidelijk tonen aan de ander, op het moment dat je beseft dat je verkeerd zat, een besef dat altijd te laat komt. maar niemand heeft het recht om de ander met gevoelens van schuld te belasten door een oordeel te vellen.

het ‘schuldgevoel’ zelf heeft geen basis in het echte, het is een louter verbale constructie om iets aan te duiden wat je zou moeten voelen omdat je je behoort te schamen bij het net (on)uitgesproken oordeel over jou.

dat ‘schuldgevoel’ veroorzaakt wel enorm veel echte gevoelens: angst, afschuw, verdriet en veelal ook woede en haat. niemand heeft daar wat aan, want de veller van het oordeel die wel aan macht over de ander wint, maakt zich schuldig aan het veroorzaken van al die ellende en houdt daardoor de vicieuze cirkel van schuld en boete in stand.

alleen rechters mogen en moeten in hun verdicten oordelen over de schuld van de ander, zij worden daarvoor betaald. die schuld dient eenieder die zich binnen de samenleving wil houden, te aanvaarden en aan te wenden om het gedrag bij te sturen tot binnen de grenzen van het acceptabele.

als iemands gedrag inacceptabel is voor jou, kan je die persoon dat wel duidelijk maken en de voor jou gepaste ‘strafmaat’ bepalen: neem afstand of verbreek het contact volledig tot de ander beseft dat wat hij deed ontoelaatbaar is voor jou en de kans heeft om zijn spijt te betuigen. maar aan een veroordeling, een beschuldiging heeft niemand wat, dat heeft enkel negatieve effecten. zonder het besef van de gemaakte fouten kan er immers geen sprake zijn van echte spijt, alleen maar van afstoting naar een oord van angst, afschuw, verdriet, woede en haat.

als je angst, afschuw, verdriet, woede en haat wil opwekken is een beschuldigend oordeel uitspreken de meest efficiente weg daartoe.
voor iemand die echt om je geeft is afstand nemen al erg genoeg als straf.

scève

Pictura of Scève, Maurice: Délie (1544): PLUS L'ATTIRE PLUS M'ENTRAINE.

embleem IV : L’Homme et le Boeuf – motto: ‘Plus l’ attire plus m’ entraine’

Tant est Nature en volenté puissante, 
Et volenteuse en son foible povoir, 
Que bien souvent a son vueil blandissante, 
Se voit par soy grandement decevoir. 
A mon instinct je laisse concevoir 
Un doulx souhait, qui, non encor bien né, 
Est de plaisirs nourry, & gouverné, 
Se paissant puis de chose plus haultaine. 
Lors estant creu en desir effrené, 
Plus je l’attire & plus a soy m’entraine. 

mogelijks weldra beschikbaar…

Steun de Vrije Lyriek!

de Neue Kathedrale des erotischen Elends
is een gave van iedereen voor iedereen

financiële steun voor de NKdeE is welkom op
IBAN BE22 7340 2968 5847 BIC KREDBEBB
op naam van Dirk Vekemans.

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt alle berichten in je mailbox.

Uw adres wordt verder NIET gebruikt of doorgegeven en u kan op elk moment opzeggen.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.