Categorieën
Grafiek Harusmuze lyriek

Harusmuze #19

afgesleten rolt het wel de berg af

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

Hexagram 61中孚 (Zhōng Fú) –  “Innerlijke Oprechtheid”

19 – afgesleten rolt het wel de berg af
commentaar dv@XGF

Het is iets. een situatie, een persoon, jij zelf…

Hoe complex en hoekig en met zichzelf verveeld en verkrampt het ook vast zit in angsten en behoeftigheden: het slijt af en door het afslijten wordt het rond en ooit komt de dag dat het minste zuchtje het de berg doet afrollen.

Niets bestaat, alles is gebeuren, en het gebeuren is voor de mens een val.
Als verweer en als troost bij de verschrikkingen van dit universum, hebben wij mensen enkel de rede en de ander. ‘Vrijheid’ is er niet. Elke vorm van ‘vrijheid’ is een tijdelijke illusie die wij zelf creëren vanuit onze behoeftigheid. Wat wel echt is, is onze nood aan een gevoel van vrijheid, en daar dienen we zelf voor te zorgen middels de negentropische werking van de humane cultuur, onze ‘nestvorming’ de systematische cultivatie van deugddoende gewoontes en creatieve gedragingen.

Het echte is immers niet alleen onkenbaar maar vooral ook onleefbaar. Het onuitspreekbare wil je niet horen.

Maar zelfs in de meest verzachtende constructies die wij ‘realiteit’ noemen dienen we te beseffen: er is geen ontsnappen aan de ondergang, de mens is op de keper beschouwd zelf een geavanceerd destructieprogramma, een kwaal, een virus, een speerpunt van het Rot. En je kan met rot geen rot bestrijden, enkel versnellen, en dat is wat wij voortdurend doen met de nijd en de hebzucht in ons behoeftige handelen.

Niet enige god maar de rede zelf gebiedt ons tot de ander. De rede gebiedt ons af te zien van zelfzucht en nijd, dat voelen we ook, dat gevoelen is de motor van de Vrije Lyriek. De Vrije Lyriek is dan ook een instrument om de humane deugd terug op haar voetstuk te krijgen. ‘Deugd’ is alles wat deugd doet, alles wat ons gedrag terug in lijn brengt met het vanzelfsprekende.

Maar alles gebeurt hoe dan ook van zelf. Hoe pijnlijk je het gebeuren wil ervaren bepaal je zelf. Hoe minder je zelf ‘handelen’ wil, hoe meer ruimte je hebt voor de ander.
Als je ruimte hebt voor de ander kan je de ander die ruimte geven. Als je geeft, krijg je zelf meer ruimte.
De Neo-Kathedraalse ethiek is een moraal van het geven, van de belangeloze liefde voor het leven en al het levende.

Space is the place (Sun Ra).

rev. dv@CJb

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 61 – 中孚

 

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.