Categorieën
Grafiek Harusmuze lyriek

Harusmuze #19

afgesleten rolt het wel de berg af

19 – afgesleten rolt het wel de berg af

hexigram 61中孚 (zhōng fú) –  “Innerlijke Waarheid”

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

geef hieronder uw eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze.
die wordt dan opgenomen in de volgende Omwenteling
vermeld uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt niet publiek gemaakt)
vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst

commentaar dv@XGF

het is iets. een situatie, een persoon, jij zelf…

hoe complex en hoekig en met zichzelf verveeld en verkrampt het ook vast zit in angsten en behoeftigheden: het slijt af en door het afslijten wordt het rond en ooit komt de dag dat het minste zuchtje het de berg doet afrollen.

niets bestaat, alles is gebeuren, en het gebeuren is een val. als verweer en als troost bij de verschrikkingen van dit universum, hebben wij mensen enkel de rede en de ander. ‘vrijheid’ is er niet. elke vorm van ‘vrijheid’ is een tijdelijke illusie die wij zelf creëren vanuit onze behoeftigheid.

het echte is niet alleen onkenbaar maar vooral ook onleefbaar. het onuitspreekbare wil je niet horen.

maar zelfs in de verzachtende constructies die wij ‘realiteit’ noemen dienen we te beseffen: er is geen ontsnappen aan de ondergang, de mens is op de keper beschouwd zelf een geavanceerd destructieprogramma, een kwaal, een virus, een speerpunt van het Rot. je kan met rot geen rot bestrijden, enkel versnellen, en dat is wat wij voortdurend doen met de nijd en de hebzucht in ons behoeftige handelen.

de rede gebiedt ons tot de ander. de rede gebiedt ons af te zien van zelfzucht en nijd, dat voelen we ook, dat gevoelen is de motor van de Vrije Lyriek.

alles gebeurt hoe dan ook van zelf. hoe pijnlijk het je wil ervaren bepaal je zelf. hoe minder je handelen wil, hoe meer ruimte je hebt voor de ander.
als je ruimte hebt voor de ander kan je de ander die ruimte geven. als je geeft, krijg je zelf meer ruimte.

space is the place (Sun Ra).

 

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.