Categorieën
lyriek

wonder

LO_2009_004voor m.g.

De vormen zijn de vormen in de vormen
Die elkaar betasten & omarmen
Tot zij vormen worden zonder normen
Want elk woord wil alle vorm verarmen
Tot een lichaam zonder ziel of darmen.
  Ik strek mij uit in het woud van jouw haar
Ik strijk het zingen aan van jouw gebaar
Ik draag jouw gloeien hier in mijn handen
Mijn vorm wordt oog, mijn woorden zien elkaar
Jij maakt in mij een wonder verbanden.

DAPHNE (werktitel) is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.