Categorieën
LAIS

abdicatie

2bodies

Het broeien in mijn haarden van verzet
Ben jij, virus dat in mij haar doel bereikt,
Een kiem die  door mijn woorden groeit tot wet,
Een al dat mij aan universa eikt,
& Mij met jouw fatale zijn verrijkt:
Dit zuchten dat ons mond aan mond ontgaat,
Dit zwart dat zich ontplooit tot dageraad.
Ik was niets, geheel aan tijd ontheven
Ik hield mij vast in lussen van de haat,
Nu ben ik bij jou ter dood in leven.

DIANA  is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.