Categorieën
LAIS lyriek

bereik

Bevrijd klim ik de berg op die ik ben:
Woud van donkergroene panterogen,
Pad langs de ravijnen, val die ik ken,
Geblakerde ravage, het hoge
Ijs dat kelen stokkend met haar droge
Wind mij van mij ter dood weerhouden wil.
  Maar ik weerleg mij dat ik beef & ril
Ik voel mijn klim & wil de einder tonen,
Verte, diepte waarvan ik ben de schil.
  Vallei ben jij,  rijkdom van het schone.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.