Categorieën
LAIS

vergulde glorie, traag moment

(den dichter bij het aanslaan zijner tl-lamp)

Ik roer in mij om iets van jou te vinden
Dat lila is het niet & evenmin
Die golf van  haat, de vale winden
Die mij ontzeggen wat ik bij jou ontgin:
Goud ben jij in overvloed, ik begin
Een draad  van mij in jou te vinden, kwaad
Dat vooralsnog niet is geschied, maar gaat
Het wel om kwaad? Is er geen goed dat daarom
Staat, daar het door verlangen is gemaakt?
Ik zwijg nu maar. Jouw schoonheid maakt mij stom

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.