Categorieën
LAIS

het buiten binnenin

à sa muse

Wanneer ik oplos in jouw eeuwigheid
Word ik het niets dat in jouw hemelrijk
De mijlpaal is van alomvattendheid,
Want zoals ik mij aan jouw stralen ijk,
Zo brengt mijn niets jou binnen handbereik.
  Omdat ik jou vergeefs met mij verleng,
Zodat ik ’t Niets van buiten in jou breng
& Jouw binnen buiten mij volledig is,
Ben jij het Al waarin ik tijd vermeng:
Heelal dat zonder mij pas alles is.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.