Categorieën
LAIS

liedje voor later

Kom, laat ons de hongersnood verdrijven,
Bannen de kou die ons bevangen zal
Vervloeken ’t  nijdige van de wijven
Van venten ’t spijt, de leegte na het bal:
  Ik neem jou in het donker van de hal
& Jij verlicht mij, wordt weerom heelal.
  Wij zijn rivier, ik  word jou & jij wal
Van het bestaan, want leven is vergaan,
Fragiele schors op de vulkaan van al
Dat vuur dat jij in mij hebt doen ontstaan.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.