Categorieën
LAIS

duurzame transformaties

De begeerte is een blauwe vogel
Die hoog de zonnestralen kaatst & vangt
& Elke straal hervormt tot rake kogel
Door dit lichaam dat zo naar jou verlangt,
Glijvlucht waarin mijn ziel verloren hangt.
  Ik sluit mijn ogen & ik zie van jou
Het beeld dat mij verteert, dat licht om jou
& Tot moment verstild die diepe gloed
Die mij met jou verbindt als was het touw:
De simultane dans van lust in ’t bloed.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.