Categorieën
LAIS

slot

Ik hield jouw adem in mijn adem vast,
In de kring van het kronkelen mijn lot.
Ik schreef jouw naam in het stof op een kast.
Ik had jouw liefde lief tot op het bot,
Ik haatte jouw haat als mijn genot.
  Alle dagen herhalen de vragen
Alle nachten herhalen de dagen,
& De dag wil naar nacht, de nacht naar dag
Om elkaar met elkaar te behagen.
  Niets is het slot, niets dat niemand vermag.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.