Categorieën
LAIS

get ready

Ik heb jou lief, mijn lief, zoals de zon
Houdt van haar stralen, ik draai jou om &
Om & jij  wordt web, glinster die ik spon
Rondom jouw gratie, maan, volkomen
Schijn in de ogen, ik, wij,  onvolkomen,
Slechts van liefde ons  werkelijk bewust,
Bevalligheid die mij tot waarheid kust,
Terwijl de nacht rondom zo naarstig woelt
& Haar bevel de lijven dwingt tot lust:
Ik voel jouw tong, zo zacht, & onderkoelt.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.