Categorieën
lyriek

littekens

Ik sneed vannacht een kerf in gedachten
Dit is goed, dit slecht, dat niet & daar ben jij.
Zoiets viel van mij wel te verwachten
Maar het doet pijn om gespleten te zijn
Dus ik dichtte de kerf vlug met wijn.
De waarheid is dat ik nergens niets zie,
Dat ik niets wil omarmen omdat ik iets zie,
Storm, een horde bloeddorstige honden
Razernij over mij, een tel of drie,
Een hert, dit goede geslechte, de wonden.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

0 reacties op “littekens”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.