Categorieën
LAIS

ascension

Weerloos zijn wij, in staat van genade
Heilige larven, vieze temptatie,
Infestatie, hooggeleerde maden,
Vuil onder de nagels van de natie,
Puinwaaiers, grijze pedimentatie,
Steuntrekkers, lowlifers, verbaal kabaal
Voor alle zeven dichters in de zaal.
  Ik, ik breid mij uit in tijd & ruimte
Ik explodeer, ik vlam, ik word globaal:
Flitspaal word ik in de hyperruimte.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.