Categorieën
LAIS

binnenstebuiten

Vervloekt zijn wij, dolgedraaid in onszelf,
Benoemd & daardoor in de ban gedaan
Van wat de naam benoemt, een mager zelf
Dat buiten ons beamen van de waan
Geen ruimte heeft, geen werkelijk bestaan.
  Ik ken jouw stem, jouw klank, jouw melodie:
Jij bent het binnen dat ik buiten zie
Die warme gloed in mij, ik ken jouw ziel
& Jij wordt mij, eeuwige creatie,
Want het wiel is weg, jouw weg wordt mijn wiel.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.