Categorieën
LAIS, 449 dizains

rève d’une paix, creve de guerre

voor ons bertje

Nu, na ik & dit alles is voltooid
& In mij de woorden scharnieren zijn
Schoppende klank, zin & jij boven ooit
In vaal het licht van moederlijk te schijn
Staande kardinaal van het briefgeheim,
Nu kan ik u kussen, gij rots van vlees,
Mijn basishelft in wat nooit is geweest.
  Elftallig wij weten dat ik ons ontmin
Opdat wij in de stroom te kijk & meest
Meegaand onszelf ontwijken in haar zin.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie