Categorieën
LAIS

kerstonthulling

aan zijn Lylia

Ik wou een wereld waar ik mij kon zijn
& Niet die bedaarde gek zonder haar,
Een leven waarin jij idool zou zijn
& Niet dit pad, zo vol van misbaar
Naar de wrede Vorstin daar met haar schaar.
Ik heb voor jou een kathedraal gemaakt
Een werf, waar alles in elkander haakt
& Nooit er iets op zich alleen bestaat.
Gebouw dat daarom nooit ten einde raakt
Omdat niet ik maar jij er stil in staat.

 

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.