Categorieën
LBB

LBB – de auteur (1)

“Waar vindt men in bundels van hedendaagse Vlaamse dichters daadwerkelijke sporen van het existentiële, ongegeneerde, onnoemelijk taalplezier terug? Frisheid van woorden die de lezer aanademen? U moet maar eens Vlaamse lyriek ter hand nemen. Vrolijker wordt u er zeker niet van. Want ‘gewektheid’, enige zinnelijke dynamiek, het genieten, is in poëtische ogen. een besmet woord. Want de wereld is niet fraai. Alsof u dat niet weet.

Doch denk er eens over na: misschien is juist die speelsheid, het meest kritische antwoord op de tegenwoordige ontwikkelingen, een spel dat grote aandacht, waakzaamheid en concentratie eist, zowaar filosofische deugden. Ligt in zo’n ‘ludieke’ beschouwelijkheid niet een kans om gespaard te blijven van identificatie met het dogmatisch systeemdenken dat alom opgang maakt.

Begrijp ‘ludiek’ niet verkeerd, natuurlijk is er ernst nodig om de ochtendzon aan te vatten met lyrische taal. Hoe dan ook, bewaar de existentiële levensvreugde, die almaar meer door plat, commerciële gewetenloze kampbewaarders allerhande allerwegen wordt gegijzeld. Blijf de lichtmythe voortvertellen. Neem uw menselijke verantwoordelijkheid. Wat kunnen wij anders dan pogen misschien enigszins af en toe mekaars zwaartekracht helpen dragen?”

Lees deze Open brief aan een jonge dichter van Mark Van Tongele verder  op de Knack Vrije Tribune blog

———————————————————————————————————
lichtspraakMet deze eerste  LBB (Lopende Bundel Bespreking) van Mark Van Tongele’s bundel Lichtspraak (Atlas 2008 – ISBN 978-90-450-0981-0)  onderzoeken we al doende de do’s & don’ts, de mogelijkheden en de wenselijkheden voor een praktijk van het online bespreken van  lopend of afgesloten dichtwerk.

Reacties en suggesties zijn zoals steeds welkom via de Comments.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.