Categorieën
Audio Links - publicaties Lopende zaken

Bernard Stiegler over de crisis

Als u het Frans machtig bent & bovendien twee uur tijd hebt,  is dit een aanrader:
Bernard Stiegler zet in de eerste van een reeks van zes lezingen de huidige  urgenties op dwingende wijze op een rijtje en insisteert op de noodzaak van een systematische, maar vooral systemische (dus technische)  ontgifting van de globale samenleving/organisatie.

Hij werkt daarom aan een beter begrip van o.a.  het pharmakon, van het verlangen en de liefde als een gerichtheid naar het oneindige, van in elkaar hakende crises van oversaturatie (toxiciteit,-  ik hoor het bijna met fysieke weerzin aan hoe accuraat hij de dreigende vicieuze cirkel schetst -een dreigende spiraal naar de ondergang die  iedereenv intuitief kan begrijpen- het in elkaar haken van de monetaire, macro-economische crises met de ecologische enerzijds en de libidineuze in het sociale veld anderszijds, enfin, je wil gewoon geen gelijk meer hebben, nooit meer ) etc, dit alles  in het perspectief van het ontwikkelen van een nieuwe kritiek dus van de globale en libidineuze economie.

Een kritiek ( eerder in de zin van Kant’s ‘Kritiek van de zuivere Rede’ dan) bij de 150ste verjaardag van de marxistische kritiek,  die meteen een vorm van actief denken (denken als actie – actie als denken, zoals Picasso al schilderend denken kon: Passer à l’acte is nu eenmaal een leitmotief in  Stieglers werk) zou moeten inhouden en de revolte inleiden in de systemische, farmacologische behandeling van het globale bestel.

Enfin, ik zit zelf nog maar halverwege de lezing maar het loont echt de moeite…

Download de MP3
van Ars Industrialis: Bernard Stiegler – conférence Economie générale et pharmacologie

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.