Categorieën
Links - publicaties Lopende zaken

Meersman in den vreemde

Vlaams-Brusselse dichter – performer Philip Meersman
op het XVIe Festival International de Poesia in Rosario in Argentinië.

Poëzie is gesproken woord.

Na de gesmaakte optredens op het internationale poëziefestival in Struga (2005 en 2008), het Nissan Poetry festival in Israel (2007), het festival Curtea d’Arges in Roemenie (2006), het Teranova festival in Frankrijk (2006-2007) en diverse performances in België, Nederland, Bulgarije, Italië en Oostenrijk steekt Philip Meersman de Atlantische Oceaan en de evenaar over voor enkele performances tijdens het XVIe Festival International de Poesia in Rosario in Argentinië.

Rosario is de grootste stad van de provincie Santa Fe in Argentinië en de op twee na grootste stad van het land na Buenos Aires en Córdoba. De stad ligt in het departement Rosario. Het ligt 285 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires, aan de oever van de rivier de Paraná.
Rosario is het beste bekend als geboorteplaats van Ernesto “Che” Guevara. Daarnaast ook voor de protesten van haar burgers tegen de dictatuur en de daaropvolgende verdwijningen van dezelfde burgers…

Al 16 jaar gaat het Festival International de Poesia in Rosario door. Dit festival stelt de orale poëzie in het centrum van de belangstelling,

over Philip Meersman:

  • Poetry performances in België, Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Bulgarije, Macedonië, Roemenië, Israël, Argentinië….
  • Poëzie vertaald in het Frans, Engels, Bulgaars, Macedonisch, Russisch, Spaans, Roemeens, Italiaans, Hebreeuws en Arabisch.
  • Gepubliceerd in diverse internationale literaire tijdschriften, bloemlezingen en festivalpublicaties.
  • Deel van internationaal kunstenaarscollectief DAstrugistenDA en artiestencollectief JA!

Philip speelt met klanken die taal worden en deconstrueert de taal tot individuele klanken. Klank en beeld zijn, meer nog dan de conventie “taal”, universele communicatievormen. Conventies rekken, ombuigen, breken en het spelen met woorden, woordbetekenissen en woordbeelden staan centraal in zijn poëzie. Hij staat bekend voor zijn improvisatie- en installatiepoëzie waarin maatschappelijk actuele thema’s onder de loep worden genomen.

Woorden zijn de wapens van de experimentele sociaalvoelende stadsmens. Jezelf vrij kunnen uiten en respect hebben voor andermans vrije meningsuiting behoort tot een van de universele basiswaarden van de kunstenaar als mens en de mens als kunstenaar. Woorden moeten vrijelijk kunnen worden weergeven, elke mening doet er toe. De stad is een (poëtisch) experiment, een broedplaats voor multilinguale experimentele interactie.

Meer info: www.myspace.com/spooninmybrain

Philip Meersman krijgt hiervoor een punctuele tussenkomst van de Vlaamse Gemeenschap.

Waar en wanneer:

XVIe Festival International de Poesia en Rosario

Rosario, Argentinie

Van 5 tot 8 november 2008

Meer informatie over de genodigde dichters
kan u terugvinden op: http://www.festpoesiarosario.com.ar/poetasinvitados.html

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.