Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #426

de weg der ziel verstoft en ’t stof stuift weg

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 12  (pǐ) – “Blokkeren”

PI (否) – “Pauw” – obstructie, tegenwerken – “de pauw blokkeert de weg”

426 – de weg der ziel verstoft en ’t stof stuift weg
invoer

https://dirkvekemans.be/2018/07/09/harusmuze-22/

commentaar dv@YHU

Een denkoefening voor het slapen gaan: verzin een kosmische cyclus in X aantal stappen. Gooi twee dobbelstenen om te bepalen welke waarde X heeft. Vandaag is X=8.

Voorbeeld van een antwoord:
“… de ziel verstoft, het stof verrot, het rot baant zich een weg, de weg wordt ziel, de ziel wordt licht, het licht brandt, de ziel verstoft, het stof verrot…

Wat zo’n oefening, mits enige toegeeflijkheid in de lezing, vermag aan te tonen: de tweedeling, de duale perceptie van de eeuwige terugkeer in de ekpurosis-palingenesis gedachte is misschien gewoon een perceptuele contingentie. De theorie kon ingang vinden bij de Oude Grieken omdat we nu eenmaal de (dwingende) gewoonte hebben om duaal te denken.

En ‘contingent’, wat wij doorgaans ’toeval’ noemen, is misschien gewoon wat niet vereist is voor het gebeuren, wat er niet toe doet. En uiteindelijk dus: wat niet gebeurt, want ‘contingent’ is wat de mens nodig heeft om het noodzakelijke inherent aan het gebeuren (het gebeuren gebeurt nu eenmaal zoals het gebeurt) te kunnen ‘vatten’ en om het geloof in de ‘vrije wil’ te behouden. Een straffe soort spacecake in de werking van het denken zelf.

‘Contingent’ is wat menselijk (of anders-intelligent) kan gedacht worden, en dan moet gelden als dusdanig, omdat wij het nodig hebben. Toeval bestaat niet maar we hebben het nodig om onze illusie van vrije wil in stand te houden. ‘Toeval’ is wat wij niet kunnen uitsluiten, omdat wat ’toevallig’ gebeurt buiten het voor ons vatbare veld van de causaliteit valt.

Als je de grootte van het veld van de humane kennis op de keper bekijkt, is dat nagenoeg alles. Wat wij weten of kennen is in vergelijking met het mogelijk kenbare nagenoeg niets

Die verschillende stappen in het voorbeeld kunnen overigens op elk moment in de cyclus ‘ingedacht’ worden, je kan er naar hartenlust mee ‘schuiven’ : wanneer de ziel verstoft ‘is het ook zo dat’ het stof verrot etc.
En je kan dus net zo goed zeggen dat ‘de stof verzielt‘, ook dat gebeurt ’terwijl’ de ziel verstoft: de richting is een dimensie, weliswaar voor ons een dwingende dimensie, maar ‘slechts’ een dimensie.

De haan moet maar een keer of drie kraaien en al die talige constructies storten in als stoffige ploefwolkjes…

Ik verzon, overigens, die achtdelige cyclus min of meer conform met de Herakleitosfragmenten rond de ziel die in ons haar dood beleeft en wij die sterven in de ziel, alsook zijn slaap/wakker metaforiek.

Voor de wijzers, zo wijs ik naar mensen die -ismen nodig hebben om hun wijsheid te bewijzen: ik begin blijkbaar meer en meer te neigen naar een geradicaliseerd Deleuzianisme waarbij elk dualisme oplost, een hylozooïsme zonder bevoorrechte partner, een panentheïsme zonder afgetekende ‘god’: een het-verhaal, dus. Een never-ending-story, een open monisme van de geest. Misschien zou ik de Bhagavad Gita maar ’s moeten lezen.

Een open monisme is een monisme dat enkel door een verstokte dualist nog gelezen kan worden als een monisme. Zouden wijzers allemaal verstokte dualisten zijn? Is er iemand in de zaal die daarvan wakker ligt, nog?

rev. dv@CJF

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 12 – 否

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.