Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #359

jouw standpunt is waar jij zal ondergaan

22B106

359 – jouw standpunt is waar jij zal ondergaan

hexagram 19 (lín) – “Naderen”

input

https://dirkvekemans.be/2018/09/14/harusmuze-89/

commentaar

opdracht
(lees eerst Heracleitos fragment 22B106):

bon: de Heracleitos die Plutarchos gelezen heeft vindt dat Hesiodos maar zwanst want die wist niet eens dat alle dagen één en dezelfde zijn.

sommige hedendaagse Heracleitoslezers vinden dat Plutarchos zich moet vergist hebben en dat Heracleitos het eigenlijk over Homeros had die inderdaad ergens over het verschil in dagen wel ’s iets heeft laten optekenen.

zowel Homeros als Hesiodos hadden het eigenlijk over totaal verschillende dingen wanneer ze iets over de aard of de natuur van de dag ( φύσιν ἡμέρας – fúsin hijméras) en Plutarchos gebruikt het bezwaar van Heracleitos ook maar omdat ie totaal wat anders aan het beweren was, en de bewering van Heracleitos hem daarbij van pas kwam.

maar waarover had Heracleitos het eigenlijk als ie zegt dat alle dagen eender zijn?
over de herhaling die enkel een herhaling kan zijn omdat wij ergens hetzelfde ontwaren in de natuur en vervolgens onze idee van de ‘natuur’ gaan toepassen op de ‘natuur’ van de dag?
dat zou best kunnen, want onze dag, dat weten wij, is dan wel nooit helemaal hetzelfde, maar de beweging is wel eender, het tijdsverloop is wat er overeenkomt met de draaiing van de aardkloot.

helemaal hetzelfde is die nooit (gelukkig hebben we, als ‘wetenschappelijk verantwoorde vereenvoudiging’ de Plank-constante uitgevonden om toch nog ergens iets hetzelfde te kunnen laten zijn.
wij maken onze dag, dus onze dag is eender.
wou H. dat zeggen?
welke H.?

de overlevering is waarin wij schrijven.
ons schrijven is een lezen van de overlevering en verandert de overlevering, zij het slechts minimaal, meestal.

wat bedoelt dan de Harusmuze met ‘jouw standpunt is waar jij zal ondergaan’?

max. 20 regels en leesbaar schrijven a.u.b.

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.