Categorieën
Grafiek Harusmuze lyriek

Harusmuze #91

waarheid vermoordt de droom van het ware

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

Hexagram 15 謙 (Qiān) – “Nederigheid”.

Geheugensteun: “den Tjien van Tienen houdt de tjenen op de grond’

91 – waarheid vermoordt de droom van het ware
commentaar dv@XIP

‘Het ware’ is in mijn optiek het echte, de ‘realiteit’ van het hogere dierlijke, het sensitieve, of de nog meer verheven vegetatieve beleving of de echtheid van een steen. Maar die ‘echte werkelijkheid’ is buiten-talig, geen ‘zijn’ maar een rein gebeuren.

Een als waarheid verkondigde waarheid is dus sowieso een lamentabele ‘vertaling’ van het ‘echte’, ook al omdat het echte de semantische capaciteit van een humaan brein ontelbare malen overschrijdt. Het echte is ‘onzegbaar’ alleen al omdat het uitspreken ervan de duur van ontelbare mensenlevens in beslag zou nemen en op het ogenblik dat je eraan begint is het alweer veranderd.

In die zin is dan elke uitgesproken of neergeschreven ‘waarheid’ een aanslag, een ‘moord’ op de echtheid van ‘het ware’, woorden die enkel wijzen naar het ‘onbestaande’ van wat überhaupt geen benoembaar ding is.

Dat op zich annihilerende kosmische gebeuren (het annihileert omdat het je met verstomming slaat, wat je ‘ik’ noemde wordt erdoor vermorzeld- wie het ervaart ervaart het niet want je bent op dat moment geen ‘ik’ meer), die voortdurende ‘apokalyps’ in de oudste betekenis van dat woord namelijk die van ‘openbaring’, is voor de meeste talig opgebouwde individuen onbereikbaar.

Voor de dappersten of meest gedrevenen onder ons wel, maar ook voor hen zou de ervaring binnen de kortste keren fataal zijn moest je maar in staat zijn om die langer dan een moment te rekken. ‘Human mind cannot bear too much reality’ zo schreef T.S. Eliot, en dat is gewoon zo.

In de mystieke literatuur lees je niet voor niets om de haverklap over de gevaren van het opzoeken van die ervaring van het ons overstijgende: men doet er m.i. goed aan die waarschuwingen ter harte te nemen.

Conform met wat Gilles Deleuze beweerde, is het dus voor personen met ambities in die richting zaak om het ‘verblijf’ in dat ‘echte ‘ zorgvuldig voor te bereiden, en te timen en altijd terug te komen naar de banaliteit van het door en door rotte Zijn waarvan de versheidsdatum al meer dan een eeuw verstreken is.

Een ‘veilige’ methode om toch op een gezonde wijze met het ons omvattende in contact te komen vind je in de diverse tradities van meditatie en in meer hedendaagse mindfulness-technieken die au fond allemaal dezelfde zachte weg aanduiden om het ego te transcenderen.

rev. dv@CJY

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 15 –

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.