Categorieën
LAIS

weg

voor Ludy Bührs

Hier is een hand, in de plooi van jaren,
Belijnd met verzet, getaand & met eelt
Getooid, duur, alsof een hand kan staren
&  Zo een ik bereikt,  met vingers speelt,
Het al van ons in jij & mij verdeelt.
  Daar is het strakke, de tongval van haat
De nijdige stroom op de blote draad.
  Wij waren dans toch, plezier onderweg,
Het vermogen tot liefde steeds paraat?
Weg ben ik van hier, los van wat ik zeg.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.