Categorieën
LAIS

ontstaan

Liefste, lied om mij, evident & klaar,
Verdiepte samenzang, verstrengelde
Schaduw, het duister in de val van haar,
Verdedigde vesting, opklaterende
Nimf op mijn rots, de dartelende
Neerval van water in het vuur van haar,
Haar blijvende haperen, hoop aldaar
Op zalm in mijn walmende stromen
Op iets, op niets, een bleke glimp van daar,
Blik waartoe mijn stilstand is gekomen.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.