Categorieën
LAIS

ware kleuren

Uw licht bevat het vallen van regen
Zoals het donker de aarde in zich draagt.
Uw glans is ons als stralen gegeven
Dat door verdriet tot schoonheid wordt vertraagd.
  Ik heb u lijfelijk uitgedaagd,
Ik heb u in een krans van tijd gezet.
U lag ontdaan van mij, u werd als wet
Verdaagd tot ons, een zinloos, wild gevecht.
  Dat wou ik niet, & niet dit leven hier, met
Takken van  haat door ons ter dood gevlecht.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.