Categorieën
Lopende zaken

JOHN SINCLAIR & Radio Klebnikov Live Band @ café Libertad, Louvain, Belgium

facebook event: http://www.facebook.com/event.php?eid=198717420203216

ViLT & Grapes of Art proudly present:

JOHN SINCLAIR Live @ Café Libertad
feat. the
RADIO KLEBNIKOV LIVE BAND

Start of program: 8 pm (20u00) – Entrance FREE!!

Over John Sinclair (bron: wikipedia):

John Sinclair (Flint, Michigan, 2 oktober, 1941) is een Amerikaanse dichter, schrijver, politiek activist, radiomaker, en blues- en jazzkenner.

John Sinclair raakte in het begin van de jaren zestig onder invloed van jazz en beatpoëzie, en begon in die jaren zijn lange carrière als dichter en muziekkenner. Tijdens zijn studie Engelse taal- en letterkunde aan de Wayne State University in Detroit werkte hij aan een proefschrift gewijd aan Naked Lunch van William S. Burroughs, maar hij maakte zijn studie niet af. Samen met zijn latere vrouw, de Oost-Duitse Leni Arndt, liet hij de universiteit voor het was en startte hij de Detroit Artists’ Workshop, een radicaal kunstenaarscollectief dat zijn werk in dienst stelde van een “total assault on the culture”.

The White Panther Party

Uit de Detroit Artists’ Workshop ontstond in 1967 het collectief Trans-Love Energies Unlimited, dat in 1968 naar Ann Arbor verhuisde na twee bomaanslagen op hun commune. Daar groeide het collectief uit tot de White Panther Party, die qua organisatie de Black Panther Party als voorbeeld nam. Sinclair was toen al enkele malen gearresteerd voor het bezit van cannabis en had al een reputatie opgebouwd als linkse activist.

The MC5

In 1967 kwam Sinclair in contact met The MC5 een rockband uit een arbeiderswijk van Detroit en trad sinds die tijd op als manager van de band. Onder zijn leiding groeide The MC5 uit tot een bekende rockgroep in de Verenigde Staten. The MC5 verhuisde mee naar Ann Arbor en werd, samen met grafisch ontwerper Gary Grimshaw het gezicht van de White Panther Party. Sinclair was vanwege zijn politieke activiteiten en grote aanhang bij jongeren een doorn in het oog van de overheid en in 1969 lokte een undercover agent hem in de val door twee joints van hem te kopen. Sinclair werd veroordeeld tot 9 1/2 tot 10 jaar cel.

The John Sinclair Freedom Rally

Na twee jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, werd hij vrijgelaten omdat de wet op het bezit van cannabis inmiddels was versoepeld. Directe aanleiding tot die wetswijziging was de “John Sinclair Freedom Rally” van 1971, een protestbijeenkomst waar vele bekende muzikanten en dichters de vrijlating van Sinclair en versoepeling van de wet op cannabisbezit bepleitten, waaronder Allen Ginsberg en Stevie Wonder. John Lennon schreef een protestlied voor John Sinclair en trad, samen met Yoko Ono op op de bijeenkomst.

Blues and Jazz

Na zijn vrijlating begon Sinclair in de vroege jaren zeventig met de organisatie van het Ann Arbor Blues and Jazz Festival, dat al snel uitgroeide tot een grootschalig evenement. In 1974 ging het festival echter failliet en een jaar later trokken de John en Leni Sinclair en hun twee dochters terug naar Detroit. John Sinclair was daar actief als radiomaker, schrijver, en artistiek leider van verscheidene culturele organisaties.

John Sinclair in Amsterdam

Na het vertrek van de auto-industrie uit Detroit verpauperde de stad en uiteindelijk verhuisde Sinclair naar New Orleans, waar hij in zijn levensonderhoud voorziet als radiomaker, journalist, en performer. Nadat hij in 1998 voor het eerst Nederland bezocht op uitnodiging van de Rotterdamse kunstenaars Ben Schot en Ronald Cornelissen, die een programma samenstelden over de radicale tegencultuur van Detroit, woont Sinclair beurtelings in Amsterdam en de Verenigde Staten. In Amsterdam heeft hij in 2005 een internet radiostation genaamd Radio Free Amsterdam opgericht dat, naast andere programma’s, een wekelijkse uitzending heeft van de John Sinclair Radio Show. Het station verzorgt ook wekelijks uitzendingen voor Wereld FM in Amsterdam. Sinclair treedt de afgelopen jaren regelmatig op met de Rotterdamse muzikant Mark Ritsema.

over the RADIO KLEBNIKOV LIVE BAND

De RADIO KLEBNIKOV LIVE BAND is een internationaal gezelschap dat mede dankzij hun gelijknamige programma op Radio Scorpio snel naam, faam en beruchtheid verwerft met hun wervelende mix van muziek, spoken word, opzwepende ritmische declamatie en intieme vertolkingen van hoogstaande lyriek.

De bezetting van de band wisselt, de teksten zijn meertalig, van eigen hand én van anderen, maar u herkent weldra:

Andy Pease (USA): electronics, zang en gitaar
Angelika Tulke (D): voordracht en zang
Arnout Camerlinckx (B): teksten, soundscape, voordracht en backing vocals
Dirk Vekemans (B): teksten, voordracht en performance
Geert Huybens(B): gitaren
Ilse Derden (B): teksten, visualisatie, zang en voordracht
Sabine Gillis (B): voordracht en zang
Svetlana Zakharova (RUS): voordracht en performance
Sylvia Wesemael (B): voordracht, zang en performance

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.