Categorieën
lyriek

Daily Délie CCXIX

Authorité de sa grave presence
En membres apte a tout divin ouvrage,
Et d’elle veoir l’humaine experience,
Vigueur d’esprit, & splendeur de courage
N’esmeuvent point en moy si doulce rage,
Bien qu’a mon mal soient incitation.
  Mais a mon bien m’est exhortation
Celle vertu, qui a elle commune,
Cherche d’oster la reputation
A l’envieuse, & maligne Fortune.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.