Categorieën
lyriek

Daily Délie CCVIII

Tu cours superbe, ô Rhosne, flourissant
En sablon d’or, & argentines eaux.
&nsbp;&nsbp;Maint fleuve gros te rend plus ravissant,
Ceinct de Citez, & bordé de Chasteaulx,
Te practiquant par seurs, & grandz batteaulx
Pour seul te rendre en nostre Europe illustre.
&nsbp;&nsbp;Mais la vertu de ma Dame te illustre
Plus, qu’aultre bien, qui te face estimer.
Enfle toy donc au parfaict de son lustre,
Car fleuve heureux plus, que toy, n’entre en Mer.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.