Categorieën
lyriek

Daily Délie CLXXXI

Ouy, & non aux Caestes contendantz
Par maintz assaultz alternatifz s’assaillent:
Tous deux a fin de leur gloyre tendantz
En mon cerveau efforcément travaillent.
Et nonobstant, que bien peu, ou rien vaillent
Si longz effortz sans rien determiner,
Si sens je en moy de peu a peu miner
Et la memoyre, & le sens tout confus:
D’ailleurs l’ardeur, comme eulx, ne peult finer:
Ainsi je suis plus mal, qu’oncques ne fus.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

noten van Gerard Defaux:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.