Categorieën
lyriek

Daily Délie CLXXVII

Par ta figure, haultz honneurs de Nature,
Tu me feis veoir, mais trop a mon dommage
La gravité en ta droicte stature,
L’honnesteté en ton humain visage,
Le venerable en ton flourissant aage
Donnant a tous mille esbahyssementz
Avec plaisir: a moy nourrissementz
De mes travaulx avec fin larmoyeuse.
  Et toutesfoys telz accomplissementz
Rendent tousjours ma peine glorieuse.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

noten van Gerard Defaux:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.