Categorieën
lyriek

Daily Délie CLXVII

Vivacité en sa jeunesse absconse,
Docile esprit, object de la Vertu,
L’oracle fut sans doubteuse response,
Qui mon certain à ainsi debatu,
Qu’apres avoir constamment combatu,
Ce mien travail jamais ne cessera.
  Donc aultre Troye en moy commencera
Sans recouvrer ma despouille ravie,
Comme elle seule à esté, & sera
Mort de ma mort, & vie de ma vie.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.