Categorieën
LAIS

Pace non trovo, e non ò da far guerra

“in questo stato son, donna, per voi”

Petrarca, Sonetto CXXXIV

Vrede vind ik in jouw ogen, oorlog
Voer ik diep  in het weeë van jouw mond;
Ik hoop, ik vrees, ik wil jou meer & nog,
Tot ik ril, tot ik brand, sterf op de grond,
Oplos in lucht, tot een zucht in het rond.
  Ik zie jouw lichaam zonder ogen, voel
Jouw warme dijen op een lege stoel.
  De wereld is geheel gevangenis,
Ik klaag &  zing, ik zie niets nog als doel:
Jij bent  mijn heden,  het zijn dat er is.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 365 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in  de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

( euh, ‘k moe ze dringend nog ’s tellen, maar we zitten nu aan iets tussen de 130 en de 180, denk ik)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.