Categorieën
lyriek

voor Johan

13-6-10

Catharina Blaauwendraad over het WK, via Veronica

Wie op Facebook zit, kan daar dagelijks een briljante Schaap Veronica-pastiche lezen van Catharina Blaauwendraad, met als thema, het WK voetbal. Bijvoorbeeld, over de wedstrijd van Frankrijk, gisteren:

Men valt niet aan? begonnen toen de dames Groen te kwaken:
Hoe heet ‘ie, die Lodeiro, heeft na amper een kwartier
zijn tweede gele kaart te pakken, wegens pootje haken.
Als dat niet agressief is, is een leeuw een knuffeldier.

Allen daarheen.

Geplaatst door Chrétien Breukers op 13-6-10 | Permanente link

Reacties

Briljant is zelfs een understatement.
Catharina, ze zijn bovennatuurlijk goed.

Geplaatst door: Arjan Keene | 14-6-10 om 12:41

nogal ongepast, vind ik, om dit soort onbenulligheden neer te poten bij een miljarden verslindend mondiaal spektakel middenin de sloppenwijken waarbij de locale bevolking als zoethoudertje een straatprojectje balletje trap toegeschoven krijgt, maar wie ben ik?

Geplaatst door: d irk vekemans | 14-6-10 om 14:11

precies, dirk, jij bent meer iemand die niet in het realistische schrijven gelooft, whatever, etc.

Geplaatst door: Chrétien Breukers | 14-6-10 om 14:36

‘het realistische schrijven’? was dat nou weer voor een diertje?
soit.

Geplaatst door: d irk vekemans | 14-6-10 om 15:43

nooit uit het hoofd citeren, ik… “het autobiografische schrijven”.

Geplaatst door: Chrétien Breukers | 14-6-10 om 15:47

Dirk, je gaat er dan dus van uit – andersom geredeneerd – dat de literatuur toch de wereld ten goede kan veranderen. Dat is op z’n minst in ieder geval een nobele gedachte. Weinig realistisch, maar nobel.

Geplaatst door: Arjan Keene | 14-6-10 om 16:01

Dirk, morele verontwaardiging is al even goedkoop als een straatprojectje en bovendien denk ik dat het voor de plaatselijke bevolking ook een opsteker is om eens niet als “probleem” in de media te komen. Bovendien sluit het één het ander niet uit en vind ik het vervelend dat jij impliceert dat ik door het schrijven van “onbenulligheden” mijn maatschappelijke verantwoordelijkheden niet zou nemen.

Geplaatst door: Catharina Blaauwendraad | 14-6-10 om 16:44

De wereld veranderen, Arian, doe je ook als je je stoel verplaatst. Daar is niks nobel aan.

& dear Chrétien, het feit dat je de twee woorden door elkaar haalde, geeft al aan dat je een beetje naast de bal trapt, so to speak. Het ging mij enkel om het ongepaste van de zaak, vandaar dat ik een beetje te grof uithaalde naar de teksten zelf, waarvoor sorry aan Catharina.

De tekst die je aanhaalt is overigens een stukje code dat zichzelf tegenkomt en tegenspreekt, net om de noodzaak van die innerlijke tegenstrijdigheid (het opspannen van de lier, weetjewel)duidelijk te maken. Er staat niks over mij in.

Als lezer kan ik elk soort schrijven best pruimen, zo lang het mij boeit.

Enfin, soit: het staat ondertussen 1-0 in Japan-Kameroen, bedroevend slechte match. Nederland gaat best wel ver komen denk ik, de winnende ploegen beginnen altijd makjes aan het tornooi.

Geplaatst door: d irk vekemans | 14-6-10 om 16:52

Maar Dirk, nu je toch postkoloniale misstanden aansnijdt; hier in Oostenrijk maakt geen mens zich druk over de herrie van de vuvuzela, maar ik lees op de site van de NOS dat het stadiongeluid omlaag moet etc… en wat zie (hoor) ik vandaag? Dat die Oranjefans echt veel harder op die dingen tetteren dan het publiek bij Afrikaanse matches. M.a.w. *hun* muziek wordt weggefilterd (en misschien wel verboden) omdat *wij* ons niet in kunnen houden… Als er binnen het Veronica-format eens ruimte is voor zulke observaties, dan verwerk ik die er ook wel in. Maar voor alles is een tijd en een plaats onder de zon, zegt prediker.

PS Ik heb trouwens heel wat dingen geschreven die niet “onbenullig” waren, maar die leest geen hond.

Geplaatst door: Catharina Blaauwendraad | 14-6-10 om 17:07

Catharina, ik zei dat ik het nogal ongepast vond. Mijn enige bedoeling was om de mensen hier daarover eventjes te doen nadenken, dat impliceert niks over jouw maatschappelijke verantwoordelijkheden. Ik weet best dat je dat óók doet. En dat je behoorlijk wat in je mars heeft, dat weet iedereen.

In die PS van je, daar zit het ‘m. Het mág en kán gewoon niet meer binnen het kapitale media-bastion. Je wordt gedwongen. En dat sluit aan bij de triestheid en de woede die ik nu voel, basis voor het programmaatje dat ik momenteel effie afdraai via de tekstgleufjes van ons netwerk.

Als zodanig, ajb, vat die opmerking van me gewoon op als een slordige assist voor de mooie goal die je net maakte.

Geplaatst door: d irk vekemans | 14-6-10 om 17:29

Beste Dirk, je bent een zendeling. Jammer dat die nu niet meer in kookpotten verdwijnen, eigenlijk.

Geplaatst door: Chrétien Breukers | 14-6-10 om 17:35

Nou nou, eerder een iets zonder afzender, zou ik zeggen. En de kookpotten van heden koken zelf.

Geplaatst door: d irk vekemans | 14-6-10 om 17:47

Maar wel een lieve zendeling.

Geplaatst door: Chrétien Breukers | 14-6-10 om 18:01

Dat zijn de perfecte slotwoorden.

Dank jullie allen voor de deelname. Dit onooglijke opstootje, met al zijn uitlopers,is met liefde opgedragen aan Johan Develder (12 februari 1973-10 juni 2010), een embetant menneke van Wilsele-Putkapelle, en inderdaad: het was ook een uiterst lieve zendeling.

Morgenavond om middernacht houdt Radio Klebnikov een in memoriam uitzending voor hem.

system.exit();

Geplaatst door: d irk vekemans | 14-6-10 om 18:13

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.