Categorieën
Links - publicaties

Streven

streven_februari_2009

In het februarinummer van het cultureel maatschappelijk maandblad  Streven,
waar weerom een prachtig batikwerk van Ada Van Horebeke op de cover prijkt ,
onder meer dit artikeltje van uw dienaar:

Op een spiegel van code. Het avontuur van Nederlandstalige poëzie op internet

.

7 reacties op “Streven”

Hallo Dirk,

Hier staat: “Publiceren op het web is anders dan publiceren bij een uitgeverij die papieren boeken maakt. Dit stelt andere productiewijzen en exploitatiemodellen in werking. Niet alle schrijvers spelen hier even vaardig op in.”

Of, in de woorden van Hendrik de Vries: “Korter! Gorter! Korter!”

mvg
Chrétien Breukers

Bedankt voor de ongetwijfeld wijze raad, Chrétien, maar er zijn ook nog mensen die graag meningen vernemen waarbij de verkondiger ervan even de tijd neemt om ook de onderbouw ervan mee te geven.

Of, niet iedereen zit zoals wij elke dag met, euh, kennis van zaken in het licht te staren.

overigens, dit staat er ook:

” Je hebt het gedicht dat nog steeds vooral op papier wil, en je hebt het intellectuele eigendom van de tekst. Voor mij bestaat het tweede niet, of is het alleszins een problematisch begrip. Voorlopig is dat een misschien te extreme opinie. Feit is dat het aantoonbare eigendom van de tekst, de vrijwaring van je auteursrechten, honderdmaal beter gediend is bij het zo kort mogelijk op, ja zelfs het simultaan met het ontstaansproces te laten vastleggen in de universele database bij uitstek. “

en dit:

“Het verwarrende hier is evenwel dat de stappen die je verondersteld wordt te doen om te beantwoorden aan de normering van de exploitatie-industrie, net die stappen van (over)codering zijn die je nodig hebt om te komen tot een participatiecultuur waar iedereen voor iedereen een open bron is. Het coderingsproces, en bij uitbreiding het codeverloop in de globale netwerkomgeving, is wat dat betreft een schoolvoorbeeld van een Oudgrieks pharmakon: het kan net zo goed een vergif zijn als de remedie voor de malaise waarin we ons bevinden. Het hangt dus louter af van onze constitutie, de manier waarop we omgaan met de mogelijkheid op genezing, en allicht een adequate dosering, wat het worden zal. ”

Vaardigheid op internet veronderstelt ook dat je rekening houdt met het feit dat sommige teksten nog voor afdruk op papier geschreven zijn, dat je die nog dient te lezen in plaats van ze achteloos van het scherm te schrapen…

Tsja Dirk… dat zal er ongetwijfeld allemaal staan. Maar dat vind ik, blijkbaar iemand zonder kennis van zaken, zever in een pakske. Lezen en schrijven lijken mij niet zozeer aan jouw coderingen te houden, maar hun eigen weg te gaan – oh foei.

Tsja, Chrétien, zever in een pakske zeggen wij niet, zever in pakskens wel, maar dat is dan weer niet dadelijk de manier waarop wij plegen te reageren op een ernstige poging om maatschappelijk ingrijpende zaken te duiden, zaken die het enge wereldje van de poëziescène echt wel overstijgen.

Los daarvan kan ik bij mijzelf niet de minste neiging onderkennen om wat dan ook in de schrijfpraktijk van anderen mijn wil op te leggen. Als ik zie hoeveel moeite je hebt met deze licht afwijkende mening van mij, dan denk ik eerlijk gezegd dat je je eigen probleempje aan het projecteren bent. En coderingen heb ik niet, dat is een realiteit die geheel buiten mij omgaat, al heb ik er natuurlijk wel enige ervaring in, ondertussen.

En nou moet ik effie ophouden want ik ben eigenlijk aan het wèrken.

Geef een reactie

NL EN FR RU ZH-CN AM
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.