Categorieën
Links - publicaties Lopende zaken

ShiftSpace

zie ook de infosessies op het Artefact Festival en de ééndagse workshop bij IMAL, zie http://www.artefact-festival.be/2009/099_lezingen_en.php?id=005

ShiftSpace werkt voorlopig  alleen op Firefox.

Het brengt echt wel een zeer  handige en communicatief interessante laag aan bovenop de data die je oproept op internet. Je kan subversieve commentaar geven op ‘officiële’ pagina’s, grapjes plaatsen op plekken waar je weet dat je kennissen ook wel komen kijken, maar vooral ook nuttige notieties nemen, teksten online onderling bespreken. Voor de onderzoeker toont het zich vooral nuttig daar waar je zelf niks meer kan wijzigen aan dingen die online staan, maar waarvan je het finale karakter toch minstens in twijfel wil trekken én voor het verwijzen naar online beschikbare data op een doorzichtige en bewerkbare manier.

In de optiek van (h)activisme functioneert het duivels goed als ‘vluchtlijn’, een opening naar de vrije ruimte daar waar centraliserende tendenzen de vrije loop van informatie in de weg staan.

Volgens mij is dit een erg belangrijke evolutie, de eerste stap naar een daadwerkelijke uitbouw van de virtuele ruimte als virtuele ruimte, ik bedoel dat het de potentie gebruikt zoals die is, als zodanig,  en niet op een voor de hand liggende maar misleidend metaforische manier van  simulatieomgevingen zoals Second Life, die de informatieve energie (harde dollars die  naar meer urgente zaken hadden kunnen gaan!)  laten leeglopen in een wildgroei van oneigenlijk gebruik.

Virtualiteit als proces  (of machine –  in de informatisering) veronderstelt abstractie,  je verliest alleen maar tijd als je die primaire abstractie niet zichzelf laat zijn.

ShiftSpace installeren doe je als volgt:

 1. Installeer Firefox

  Download en installeer Firefox en kom terug  voor step 2
 2. Installeer Greasemonkey

  Installeer de uitbreiding, herstart Firefox en kom terug naarhier

  De Greasemonkey Firefox plugin  is een uitbreiding van Firefox waarmee je gebruiker-scripts kan laten lopen die de inhoud van de bestanden die je raadpleegt met je browser kunnen verschrijven. Het laat toe Javascripts te hebben lopen, en één daarvan is ShiftSpace

 3. Installeer The ShiftSpace Userscript

  Klik op install, refresh het bestand en je bent klaar


Of bekijk en doe het allemaal  in het Engels bij ShiftSpace.org zelf

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.